Cetatea Deva

De la înălțimea unui vârf de con vulcanic, impunătoarea Cetate a Devei domină misterios întregul municipiu reședință de județ. Timp de 750 de ani de istorie zbuciumată, Cetatea a fost pe rând râvnită, stăpânită, dăruită și vândută de voievozi, principi, duci și ducese, ca mai apoi să fie distrusă de o explozie puternică și în final renovată după cum arăta în secolul al XVIII-lea.

Ca să ajungi sus la bătrâna cetate, nu e nevoie de prea mult zbucium sau osteneală. Chiar dacă jos, la baza dealului, nu te așteaptă vreo caleașcă elegantă trasă de cai sprinteni, o telecabină modernă te va transporta până la cetate în cel mai scurt timp și în cele mai confortabile condiții. Telecabina a devenit în sine un obiectiv pentru turiști, fiind un ascensor înclinat pe o lungime totală a traseului de 278 metri, cu o diferență de nivel de 158 metri. Dacă nu te numeri printre cei mai grăbiți și preferi o doză de mișcare fizică, pornește într-o plimbare pe aleea ce urcă din Parcul Cetății până în vârful dealului. E o ocazie potrivită pentru a explora o zonă cu vegetație bogată și priveliști încântătoare.


Odată ajuns între zidurile cetății, panorama deschisă asupra întregului oraș și asupra împrejurimilor te va lăsa cu respirația tăiată. De acolo, de sus, vei putea simți freamătul orașului ce se întinde la picioarele tale și vei putea cuprinde cu privirea un orizont larg, ce se întinde în zilele senine până spre Munții Retezat și Parâng la sud, Munții Poiana Ruscă la vest și Apuseni la nord.


După o suficientă și plăcută contemplare a peisajului de la înălțime, la coborârea din cetate fă-ți timp pentru o oprire la Castelul Magna Curia unde, începând din anul 1938, funcționează Muzeul Civilizației Dacice și Romane. Fostă reședință a principilor Transilvaniei, Sigismund Bathory și Gabriel Bethlen, Palatul Magna Curia aflat în vecinătatea Parcului Cetății este o bijuterie arhitecturală din perioada renascentistă, cu elemente baroce și rococco ce i-au fost adăugate ulterior. Muzeul deține colecții impresionante de piese din preistorie, epocă dacică, romană, medieval timpurie și medievală, o colecţie de arme albe şi de foc, piese de echipament militar, dar și colecţii de piese de istorie modernă şi contemporană. La toate acestea se adaugă expoziții permanente și temporare de artă, efemeride și de științe ale naturii.


Cetatea Deva:

Program de vizitare: Toată ziua

Tarif vizitare: Intrare liberă

Preț acces Telecabină:

bilet standard 20 lei*

*se aplică reduceri și gratuități

Orar funcționare Telecabină :

Mai - Septembrie : 09:00-20:30

Octombrie- Aprilie : 08:00-19:30

+40 254 220 288

www.cetateadeva.ro


Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Program de vizitare:

Program de Vară: Marți - Duminică : 10:00 – 18:00

Program de Iarnă:Marți - Duminică : 09:00 - 17:00

Tarif vizitare:

bilet standard 20 lei*

*se aplică reduceri și gratuități

+40 254 216 750

+40 371 358 095

www.mcdr.ro

CONTACT